20 Decembrie 2021
Victoriabank și BERD au semnat un nou contract de credit investițional cu grant în valoare de 5 milioane de EUR în susținerea IMM-urilor din Moldova

Victoriabank anunță semnarea unui nou contract de împrumut în valoare de 5 milioane EUR cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acest credit va permite Victoriabank să sprijine întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Republica Moldova. Proiectul este o continuare a programului EU4Business EBRD Credit Line și vine întru susținerea investițiilor IMM-urilor locale în modernizarea tehnologiilor și echipamentelor necesare pentru a corespunde standardelor Uniunii Europene. Pe lângă finanțarea pe termen lung, IMM-urile eligibile vor beneficia de asistență tehnică gratuită din partea experților locali și internaționali, susținută financiar de UE. Un alt avantaj major îl reprezintă sprijinul sub formă de stimulente investiționale la finalizarea propriilor proiecte, în valoarea de până la 15% din costurile investițiilor eligibile.

 „Acest proiect își propune să sprijine împrumuturile acordate de Victoriabank IMM-urilor din Republica Moldova, inclusiv clienților noi și celor din afara Chișinăului. Avem scopul de a-i încuraja pe aceștia să accepte cât mai devreme standardele UE în domeniul calității și securității produselor, sănătății și securității în muncă și protecția mediului. În același timp, suntem siguri că respectarea acestor  standarde înalte va spori competitivitatea IMM-urilor și va sprijini dezvoltarea activităților de export. Proiectul mai urmărește să asigure practici solide de creditare și o calitate adecvată a portofoliului”, a declarat Vasile Donica, Vicepreședinte Victoriabank.  

Un proiect similar (EBRD DCFTA PROGRAMME) s-a desfășurat în 2019, când Victoriabank a semnat un alt contract de împrumut cu BERD, în valoare de 5 milioane EUR.  Atunci, clienții au beneficiat de granturi și au avut parte de asistență tehnică gratuită. Prin intermediul acelui program, Victoriabank a reușit să finanțeze deja 30 de clienți.

„Semnarea acestui nou contract cu BERD, cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova,  reprezintă o dovadă în plus a încrederii acordate Victoriabank și a schimbărilor care au avut loc în managementul acesteia, după intrarea, în 2018, a Băncii Transilvania și BERD în acționariatul Victoriabank. Totodată, noul credit de 5 milioane EUR pentru susținerea IMM-urilor din Republica Moldova reprezintă un sprijin real și o oportunitate în plus pentru Victoriabank de a susține economia țării noastre și de a contribui la creșterea acesteia”, a adăugat Vasile Donica.

Acest proiect se desfășoară în cadrul programului de competitivitate a IMM-urilor din Parteneriatul Estic, o continuare a programului de finanțare mixtă DCFTA, dezvoltat pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, pentru a sprijini modernizarea microîntreprinderilor și IMM-urilor la standardele UE.  Se preconizează că cel puțin 70% din subîmprumuturile finanțate vor corespunde cu abordarea BERD în ceea ce privește tranziția la economia verde.