4 Iulie 2019
BERD oferă 5 milioane de dolari băncii Victoriabank în cadrul TFP

Pe 4 iulie, a. c., Victoriabank și BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) au semnat 2 contracte de activare a unei limite de 5 milioane de dolari americani în cadrul programului Trade Facilitation Programme (TFP). Trade Facilitation Programme este derulat de BERD întru facilitarea serviciilor de comerț internațional, prestate de Victoriabank, având la bază un cadru contractual. Acest program presupune 2 facilități.

 

  • Facilitate de Garantare (Guarantee Facility), prin garantarea instrumentelor de plată/garantare emise de băncile comerciale, asumându-şi astfel riscul băncilor emitente. La solicitarea băncilor emitente BERD emite instrumentul său de garantare (acreditiv stand-by/SG) în favoarea băncilor beneficiare.

 

  • Facilitate de Credit (Cash Advances), acordarea de credite pe termen scurt pentru finanţarea tranzacţiilor comerciale de import/export.

 

Semnarea acestor contracte cu BERD reprezintă o dovadă în plus a încrederii acordate băncii Victoriabank și a schimbărilor care au avut loc în managementul acesteia, după intrarea, în 2018, a Băncii Transilvania și BERD în acționariatul Victoriabank.

 

Programul de facilitare a comerțului (TFP) vizează promovarea comerțului exterior către, dinspre și între țările în care BERD investește. Prin acest program, care funcționează deja de 20 de ani, BERD oferă garanții băncilor internaționale și împrumuturi pe termen scurt către băncile emitente. Din sursele programului Victoriabank va putea acorda împrumuturi către exportatori, importatori și distribuitorii locali, acestea reprezentând o oportunitate în plus pentru Victoriabank de a susține economia Moldovei și de a contribui la creșterea acesteia.

 

„Suntem onorați să fim parte a Programului de Facilitare a Comerţului derulat de BERD și de încrederea pe care ne-o oferă aceasta. Programul reprezintă o oportunitate în plus pentru Victoriabank, parte a Grupului Financiar „Banca Transilvania”, de a sprijini comerțul internațional și intra-regional în conformitate cu cele mai înalte standarde. Ne bucurăm să avem oportunitatea de a le oferi, cu încredere, clienților noștri companii de comerț, industriale sau celor din sfera serviciilor soluţii de finanţare şi garantare sigure şi rapide, adaptate necesităților fiecărui client în parte, ce-i va ajuta la creșterea competitivității şi la deschiderea noilor oportunităţi de import – export.”- a declarat Bogdan PleșuvescuPreședinte al Comitetului de Direcție Victoriabank.

 

În aprilie, curent, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) a oferit Victoriabank finanțare de 5 milioane de euro, din cadrul liniei de credit susținută de granturi, care alături de limita de 5 milioane de dolari americani, activată prin Programul de facilitare a comerțului, reconfirmă eforturile depuse de angajații Victoriabank și top managementul acesteia în asigurarea unei funcționări transparente ale activității bancare.

 

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în țară, banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar,energetic, în agrobusiness, infrastructură și industria prelucrătoare din Moldova.

 

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova. Are peste 620.000 de clienți, 100 de sedii şi 1.300 de angajați. Este prima instituție bancară comercială din Moldova, fiind înființată în anul 1989. În calitate de acționari şi parteneri strategici ai Victoriabank, Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare și-au propus să contribuie la dezvoltarea Victoriabank şi la consolidarea mediului bancar din Republica Moldova.