28 Februarie 2020
Amprenta Grupului Banca Transilvania asupra Victoriabank

În perioada ianuarie – martie 2018 în managementul și în Consiliul de Administrație al Victoriabank au fost numite persoane cu experiență vastă în domeniul bancar ce au demarat un proiect amplu de transformare a băncii. De la venirea noului acționar, cel mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania, într-o perioadă scurtă de timp, s-au produs schimbări majore pe diverse linii de business.

 

Urmare a acestor schimbări, la doar 8 luni de la intrarea grupului în acționariatul băncii, Banca Națională a Moldovei ridică regimul de supraveghere intensivă, fapt ce vine să reconfirme eforturile depuse atât de angajații Victoriabank cât și de top managementul acesteia întru asigurarea unei funcționări transparente ale activității bancare.

 

Un alt rezultat semnificativ îl reprezintă scăderea ratei creditelor neperformante până la 17.9% la 31 decembrie 2019 față de 33.8% și 33% la 31 decembrie 2016 și respectiv 31 decembrie 2017.

 

Pe de altă parte media anuală a taxelor și contribuțiilor achitate la Bugetul Public Național a cunoscut o creștere de până la 121 milioane de lei în 2018-2019, față de 95 milioane de lei în 2015-2017, ceea  ce înseamnă o creștere cu 27.1%, în condițiile în care din 2018 a fost diminuată cota contribuțiilor de asigurări sociale.

 

 

 

Printre victorii se numără și piața de capital din Moldova, pe care Victoriabank reușește să o cucerească, fiind declarată de către Ministerul Finanțelor dealerul numărul 1 pe piața titlurilor de stat, înregistrând în 2018 cel mai mare volum al tranzacțiilor și anume de 1,781.06 milioane de lei.

 

Tot de la venirea noului acționar băncile corespondente internaționale și bănci prestigioase din Europa au reluat colaborarea cu Victoriabank, ceea ce reconfirmă amprenta pozitivă pe care o lasă grupul asupra băncii.

 

Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au peste 70% din capitalul social al Victoriabank.