3 Noiembrie 2022
Victoriabank și partenerii săi au lansat cea de patra ediție a programului „ZOOM in Banking”

Victoriabank și Asociația Businessului European (EBA) alături de Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei au lansat cea de-a patra ediție a programului „ZOOM in Banking | Stagii de practică cu remunerare de la Victoriabank”.

Bogdan Pleșuvescu, Președintele Victoriabank, a comparat programul „ZOOM in Banking” cu o fabrică unde se educă specialiști pentru băncile viitorului: „Acest program este cea mai tare platformă de conexiune cu universitățile, în cadrul căreia se produce un transfer de cunoștințe solide de la profesioniștii Victoriabank către studenți.”

Tinerii ar trebui să aibă un viitor acasă, renunțând firesc la ideea că o viață decentă le poate fi asigurată exclusiv prin angajarea în câmpul muncii peste hotarele țării. Tocmai de aceea programul „ZOOM in Banking” a fost conceput pentru a oferi studenților oportunități educaționale și de angajare și a le asigura tinerilor un viitor bun aici, acasă. În timp, programul s-a extins și a ajuns la cea de-a patra ediție, pe lângă tinerii de la ASEM și USM, la „ZOOM in Banking” vor participa și studenți de la UTM. Rafael Ciloci, Decanul Facultății Inginerie Economică și Business a UTM a menționat la evenimentul de lansare că universitatea pe care o reprezintă va oferi valoare adăugată acestui proiect, digitalizarea și inovația fiind părți intrinseci ale evoluției în sectorul financiar-bancar din lumea întreagă. „Noi creăm în cadrul proiectului o sinergie care schimbă mindset-ul în perspectiva unei colaborări bazate pe strategia win-win unde au de câștigat atât studenții, cât și sectorul bancar din Republica Moldova”.

Pentru a-și atinge scopul de a aprofunda cunoștințele și abilitățile practice ale studenților în domeniul financiar-bancar, corelându-le cu cerințele angajatorilor și cu solicitarea pieței, în ediția a patra a proiectului „Zoom in Banking” sunt implicați specialiști de top din managementul băncii, profesioniști cu certificări internaționale: Vitalie Corniciuc și Ionela Maloș, Vicepreședinți Victoriabank, Diana Ilicciev, Contabil Șef Victoriabank, Margareta Bețiu, Șefa Direcției evaluarea riscului de credit. De altfel, Mariana Rufa, Director executiv EBA, a accentuat că resursa principală a proiectului sunt lectorii, care, împreună cu rectorii universităților partenere, ar putea adapta exemplar curricula de studiu la realități și la viteza enormă cu care se produce schimbarea în acest domeniu. „E un program extraordinar care oferă un context motivațional pentru formarea profesională a studenților, dar și a cadrelor didactice care, iată, sunt obligate să fie mereu în actualitate și să mențină standarde înalte în activitatea lor”- a spus și Otilia Dandara, Prim-prorector, Prorector pentru activitate didactică și studențească USM.

Beneficiile „ZOOM in Banking” sunt mutuale, au de câștigat deopotrivă și mediul de afaceri și comunitatea academică, a subliniat Alexandru Stratan, rectorul ASEM, dorindu-i programului continuitate prin suplinire permanentă și stabilă de către absolvenții săi a posturilor vacante în domeniul economic al Republicii Moldova.

Ambrozie Țurcanu, Președintele Ligii studenților originari din Republica Moldova, prezent și el la eveniment, s-a referit la propria experiență privind importanța alternării procesului educațional cu practicile extracurriculare oferite de sectorul privat, subliniind importanța crucială a unui internship remunerat: „Faptul că ești plătit atât timp cât înveți îți fortifică dorința de a rămâne acasă să muncești și experiența oferită de acest program ar trebui „copiată” și de alte companii private din Republica Moldova.”


În încheierea evenimentului de lansare a ediției a patra a programului „ZOOM in Banking”, Bogdan Pleșuvescu a atras atenția asupra faptului că ideea șanselor și oportunităților exclusive oferite în străinătate ar putea fi o iluzie: „Să nu trăim doar cu un vis. Un vis că este mai bine afară. După părerea mea, aici în Moldova, există mult mai multe oportunități pentru studenți unde șansele de realizare sunt mai mari.”

La cele trei ediții ale programului „ZOOM in Banking” au participat deja peste 400 de studenți și profesori, care, în majoritate, s-au înscris și pentru ediția curentă. Cum se desfășoară acest program? Foarte simplu! Selecția celor mai capabili și dornici studenți de a-și spori abilitățile practice în banking se face în cadrul unor testări, iar după perioada de webinare finaliștii beneficiază de internshipul plătit (stagii practice cu remunerare), dar și de oportunitatea reală de a fi angajați la Victoriabank.