13 August 2021
Debut de succes pe piața de capital din Moldova: Ofertele Publice de obligațiuni, lansate de primăriile Sîngera și Ceadîr-Lunga, închise anticipat

Emisiunile de obligațiuni municipale lansate de către Primăria orașului Sîngera și Primăria municipiului Ceadîr-Lunga pe data de 5 august 2021 pot fi considerate un debut de succes pe piața de capital din Republica Moldova. Cu suportul Victoriabank și al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” au fost subscrise integral obligațiunile emise în mai puțin de o săptămână de la lansarea Ofertei Publice. 

În urma Ofertei Publice de obligațiuni municipale, lansate de către Primăria municipiului Ceadîr-Lunga până pe data de 11 august 2021, intermediarul financiar Victoriabank a recepționat zece cereri privind subscrierea obligațiunilor de clasa I (cu termen de circulație de 3 ani). Acestea au acoperit volumul total al sumei prevăzute în Prospect și anume - 3 milioane de lei. Cu banii atrași, primăria Ceadîr-Lunga planifică implementarea unui proiect de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor din municipiu.

În același timp, până pe data de 11 august 2021, același intermediar financiar a recepționat 27 de cereri privind subscrierea obligațiunilor municipale, de clasa I și de clasa II emise de Primăria orașului Sîngera. Acestea au acoperit volumul total al sumei prevăzute în Prospectul Ofertei Publice de  4,5 milioane de lei (2 milioane de lei obligațiuni de clasa I – cu termen de circulație de 2 ani, și 2,5 milioane de lei obligațiuni de clasa II cu termen de circulație de 3 ani). Primăria Sîngera planifică cu sursele atrase să finanțeze construcția unui apeduct în cartierul Sîngera-Revaca. 

Termenul limită de subscriere la obligațiunile emise de cele două primării a fost stabilit inițial data 3 septembrie 2021, însă, potrivit Hotărârii Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) nr. 18/1 din 13.08.2018, cu privire la aprobarea Instrucţiunii privind modul de înregistrare a obligaţiunilor emise de autorităţile administraţiei publice locale, art. 55 şi conţinutul Prospectelor Ofertei Publice, emisiunea poate fi închisă anticipat, dacă toate obligaţiunile au fost subscrise până la expirarea termenului menţionat în Prospect. 

Astfel, conform deciziilor Primăriei mun. Ceadîr-Lunga şi Primăriei or. Sângera din data de 13.08.2021 ofertele publice de emisiuni municipale anunţate au fost calificate drept efectuate și încheiate anticipat cu succes. 

Valoarea nominală a unei obligațiuni, prevăzută în Ofertele Publice lansate de către Primăria or. Sîngera și Primăria mun. Ceadîr-Lunga, este de 1000 de lei, iar dobânzile variază între 6,5% și 6,7%. 

Victoriabank, în calitate de Societate de investiții cu licență de categoria „C” nr.000820 din ”15” martie 2015, valabilă pe termen nelimitat, este Intermediarul financiar al primelor emisiuni de obligațiuni municipale. Prospectele de ofertă publică au fost aprobate de către Comisia Națională a Pieței Financiare pe data de 30 iulie 2021.