11 Septembrie 2020
Rezultatele financiare Victoriabank la 30 iunie 2020: Banca continuă să sprijine economia și populația țării și în contextul pandemiei

În semestrul I al anului 2020, Victoriabank a continuat să contribuie la sprijinul economiei Moldovei, a afacerilor dar și a cetățenilor țării, chiar și în contextul creat de pandemie.

 

 „În cel de-al doilea trimestru al anului 2020, prioritățile noastre s-au axat pe siguranța și sănătatea atât a clienților cât și a angajaților Victoriabank. Toată echipa băncii s-a concentrat din primul moment pe asigurarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, pe continuitatea operațiunilor din sediile băncii și canalele digitale și pe găsirea celor mai bune soluțiii prin care să putem ajuta clienții și comunitatea.

De la eforturile pentru menținerea funcționalităților tuturor sistemelor Victoriabank în condițiile stării de urgență, la donații de peste 500.000 lei pentru echipamente medicale și de protecție, Victoriabank și „Oamenii de la bancă” și-au demonstrat rolul de cetățean responsabil al societății”, a declarat Bogdan Pleșuvescu, Președintele Comitetului de Direcție Victoriabank.

 

Victoriabank a adoptat rapid măsurile naționale, dar a lansat și acțiuni suplimentare, special concepute pentru toți clienții băncii:

 

 • Banca și-a continuat activitatea pe întreaga perioadă a pandemiei, menținând unitățile deschise și păstrând un program de lucru obișnuit.
 • Pentru clienții cu credite personale și ipotecare care sunt temporar afectați de pandemia COVID-19 și care au solicitat direct măsuri de sprijin, s-a amânat plata ratelor la credite cu până la 3 luni. Pentru clienții cu credit acordat  la card și care au solicitat direct măsuri de sprijin, plata ratelor de credit, a dobânzii și a comisioanelor aferente creditului s-a amânat. Suma dobânzii și comisioanelor aferente împrumutului calculată și amânată va fi distribuită și plătită în lunile următoare ale anului 2020.
 • A fost lansat produsul „Linia de Credit Rapidă IMM, pentru relansarea activității” pentru a ajuta companiile să iasă din această perioadă dificilă și pentru a-i ajuta să revină la potențialul lor pre-pandemic. De asemenea, a fost amânată aplicarea comisioanelor aferente prelungirii împrumuturilor, s-a modificat graficul stabilit în contract și s-a amânat aplicarea dobânzii majorate pentru plata întârziată a creditului conform termenelor stabilite.
 • În scopul asigurării unei conexiuni online cât mai rapide și mai protejate, a fost perfecționat serviciul VB24 care include facilități precum: aplicația VB24 Mobile și VB24 Web - platforma pentru computer. Ambele servicii sunt destinate plăților online, cum ar fi plata pentru utilități și alți furnizori, transferuri între carduri și conturi proprii, dar și la conturile
 • A fost lansată o serie de dialoguri online cu antreprenorii pentru a le permite să treacă prin această perioadă provocatoare. Migrarea masivă la mediul online s-a făcut și cu reducerea tarifelor pentru procesarea ordinelor de plată electronice în MDL. De asemenea, a fost lansat serviciul VB24 BUSINESS lunar gratuit cu acces tranzacțional pentru clienți noi sau abonați noi pentru lunile aprilie-septembrie 2020 (6 luni).

Rezultate financiare la 30 iunie 2020

 

 • Izolarea a contribuit la intensificarea comportamentului digital printre clienții băncii. Prin urmare, în primul semestru al lui 2020 au fost efectuate 620.000 tranzacții web  și peste 1 milion de tranzacții efectuate de pe dispozitivele mobile. Aceste rezultate remarcabile se explică și prin creșterea cu circa 21.000 a numărului de utilizatori noi de aplicații web si mobile banking, marca Victoriabank;
 • Activele Victoriabank au constituit 15.250 miliarde lei la finalul semestrului întâi al acestui an. Cota de piață a băncii, conform activelor totale, a constituit 16.1%, banca menținându-se ferm pe locul 3 pe sectorul bancar;
 • Portofoliul de depozite, clienți persoane fizice și juridice a constituit suma de 11,929 mil.lei, înregistrând o creștere 4.53% față de început de an. Cota de piață a Victoriabank la depozite a înregistrat nivelul de 16.7%, după mărimea portofoliului, banca plasându-se pe locul 3 în sector bancar;
 • Portofoliul de credite clienți persoane fizice și juridice (principal) la data de 30.06.2020 a însumat 4,135 mil. lei, crescând în 6 luni cu 169 mil.lei sau cu 4.27%. O creştere semnificativă a înregistrat portofoliul de credite persoane fizice, de la început de an – cu 273 mil. lei sau cu 17.87%. În programul Prima Casă, Banca are o cotă de piață semnificativă, de cca. 26%;
 • În perioada analizată, indicele de rentabilitate a capitalului Băncii (ROE) a înregistrat nivelul de 6.82%, iar cel de rentabilitate a activelor (ROA) a constituit 1.17%.
 • Profitul net al Victoriabank, în prima jumătate a anului a atins valoarea de 93.9 mil.lei, depăşind cu mult valoarea planificată;
 • Conform situației la sfârșitul perioadei de raportare, banca își desfășoară activitatea prin intermediul a 33 sucursale și 56 de agenții din întreaga țară.

 

Victoriabank este a treia bancă din Moldova, în funcție de active. Din 2018, banca este parte a celui mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania. Cu peste 270.000 clienți activi, aproximativ 100 de sedii în peste 30 de localități din țară, banca  finanțează aproximativ 23.000 de persoane și companii, care au un efect multiplicator și duc la creșterea prosperității în Moldova. Victoriabank procesează peste 220.000 de tranzacții/zi. Investițiile sale în infrastructură și rețea, în ultimii doi ani, depășesc 120 milioane de lei.