Protecția cardurilor bancare

6 Modalități de comunicare bancă-client (text, sms, email)

Dacă pe cardul tău a fost înregistrată o tranzacție suspicioasă, poți recepționa alerte de la bancă privind confirmarea legitimității acesteia. Alerta poate fi recepționată sub formă de:

1.Apel

2.Email

3.Sms

Prin intermediul acestor alerte, banca niciodată nu îți va solicita informații confidențiale ale cardului sau parole recepționate la telefon și nici nu te va redirecționa pe link-uri diverse. Clientul va fi rugat să se apropie la sucursala băncii, să contacteze la Call Centru (+373 22 21 02 02/ +373 22 21 03 03) sau să răspundă la email (pentru a confirma/infirma o tranzacție). Emailul reprezintă și o modalitate prin care banca informează clienții săi despre oferte.

6 Utilizarea cardului

Cardul bancar poate fi utilizat nu doar pentru a extrage numerar, la bancomat (ATM), dar și pentru a efectua diverse cumpărături, fie la un comerciant real (magazine de exemplu) sau online. 
6 Sfaturi de utilizare a ATM

-Utilizează ATM din locuri bine luminate și la vedere.

-Acoperă cu palma liberă tastatura bancomatului, atunci cînd introduci PIN-ul.

-Fii sigur că cardul și banii extrași se află în posesia ta, înainte de a părăsi locația bancomatului, la finisarea tranzacției.

6 Securitatea PIN

Folosirea unui PIN sigur este foarte important în prevenirea accesului neautorizat la informații personale, conturi și bunuri.

Evită folosirea următoarelor elemente în setarea PIN-ului:

-Secvențe de numere simple ca 1234 sau 0000

-Secvențe de numere ce se repeat ca 1122 sau 2233

-Dăți importante, cum ar fi data nașterii tale sau a soțului/soței

-Componente din adresa sau numărul tău de telefon

6 Sfaturi de utilizare POS

-Operațiunea la POS se realizează doar în prezența clientului.

-Nu oferi cardul în mînă nimănui, nici atunci când efectuezi achitarea în magazin sau cafenea.

6 Informații necesare pentru a efectua plăți online

Pentru a efectua o plată online ai nevoie de:

-Numărul cardului din 16 cifre, aflat pe fața plasticului

-Data expirării cardului

-CVV (cele 3 cifre din spatele cardului)

-Parola otp recepționată prin sms sau Autentificarea prin VB24 Mobile pentru confirmarea tranzacției

PIN-ul nu se solicită niciodată pentu a efectua plăți online.

6 TIPS-uri pentru navigare online sigură:

-Păstrează dispozitivele tale mobile și calculatorul actualizate. A avea cele mai noi software de securitate, browser web dar și sistemul de operare, constituie cele mai bune mijloace de apărare împotriva virușilor sau a altor amenințări online. Activează actualizările automat, pentru a primi cele mai noi remedieri pe măsură ce acestea devin disponibile.

-Setează parole puternice. O parolă puternică este formată din cel puțin 8 caractere ca lungime și include o combinație din litere majuscule, minuscule, cifre și caractere special.

-Atenție la escrocheriile de tip phishing. Escrocheriile de tip phishing folosesc emailuri și site-uri web frauduloase, pentru a înșela utilizatorii să își dezvăluie informații confidențiale ale conturilor personale. Nu fa click pe linkuri și nu deschide atașamente sau ferestre pop-up din surse necunoscute.

-Păstrează informația personală secretă. Hackerii pot folosi profilurile de socializare pentru a-ți afla parolele și pot răspunde la întrebările de securitate pentru a-ți reseta parolele. Blochează setările de confidențialitate și evită să postezi lucruri cum ar fi zile de naștere, adrese, etc. Ai grijă la solicitările parvenite de la persoane necunoscute.

-Securizează conexiunea la internet. Protejează-ți întotdeauna rețeaua wireless de acasă cu o parolă. Cînd te conectezi la rețele WI-FI publice , fii precaut la informațiile transmise prin intermediul lor.

-Shopping sigur. Înainte de a efectua cumpărături online, asigură-te că site-ul web utilizează o tehnologie sigură. Adresa site-ului trebuie să înceapă cu https. Deasemenea, verifică în bara de adrese, să se conțină simbolul unui lacăt mic.

-Citește politica de confidențialitate a site-ului web. Deși acestea sunt lungi și complexe, politicile de confidențialitate îți spun cum site-ul îți protejează informațiile personale colectate. Dacă ea lipsește sau este neclară, evită acest site web.

6 Fii informat!

STOP: Înainte de a utiliza cardul online, acordă timp pentru a conștientiza riscurile și posibilitatea de a depista potențiale probleme în accesarea unor site-uri.

GÎNDEȘTE: Asigură-te că site-ul ce urmează să îl accesezi este sigur. Verifică și atrage atenție la semne de atenționare și ia în considerare impactul asupra siguranței cardului.

CONECTEAZĂ: Navighează pe internet, fiind sigur că ai întreprins măsurile necesare pentru a-ți păstra cardul și dispozitivul în siguranță


Fii informat

Nimeni nu ar trebui să te contacteze pentru a-ți cere datele personale sau datele contului bancar. Dacă se întâmplă acest lucru, închide telefonul sau șterge emailul și contactează banca, apelând numărul de telefon înscris pe spatele cardului.


Fii vigilent
Te încurajăm să îți monitorizezi contul bancar și să verifici periodic istoricul pentru a depista eventualele tranzacții neautorizate prin intermediul VB24 WEB/ VB24 MOBILE. Dacă suspectezi existența vreunei tranzacții frauduloase, contactează imediat banca.


Educă-te
Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni fraudele. De exemplu, evită să accesezi link-uri necunoscute, învață să creezi parole inteligente și distruge documentele vechi care conțin date personale inainte să le arunci.

Atenție!

6 Escrocherii efectuate prin intermediul rețelelor de socializare

Stimați clienți,


Vă atenționăm despre intensificarea cazurilor de escrocherie efectuate prin intermediul rețelelor de socializare și telefon!


Schemele utilizate, prin care infractorii contactează deținătorii de card și „câștigă” încrederea acestora, sunt diverse. Actualmente, cel mai des aceștia iau legătura cu deținătorii de card prin intermediul profilurilor sparte/clonate ale utilizatorilor de rețele de socializare (Odnoklasniki, Facebook, etc.) sau prin intermediul anunțurilor plasate pe site-uri de comercializare a bunurilor (ex. 999.md, makler.md, etc.).


Sub pretextul transmiterii unei sume de bani/ datorii/ avans/ rezervării unui bun, escrocii solicită date personale precum: numărul cardului, data nașterii, parole unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card, data expirării cardului, codul de securitate (CVV, CVC), etc.


Deținătorul de card, divulgând aceste informații secrete, oferă posibilitate infractorului să acceseze conturile sale prin VB24 Mobile sau Web, unde escrocul poate gestiona cu mijloacele bănești disponibile cauzând pagube clientului.


Fiți VIGILENȚI atunci când cineva vă solicită date confidențiale sau secrete (în afara numărului de card):

·primind mesaj prin intermediul rețelelor de socializare, în deosebi de la persoane apropiate (rude, prieteni, etc.), care doresc să vă transfere sume de bani sau să utilizeze cardul Dvs. pentru un transfer, invocând necazuri personale sau imposibilitate de utilizarea a propriului card, neapărat luați legătura direct (ex. prin apel telefonic) cu persoana care dorește să transfere banii și clarificați situația in detaliu;

·persoana manifestă interes față de bunul care-l vindeți și vă promite sau sugerează un transfer la cardul Dvs. ca avans sau plată – dacă pe lângă numărul de card, vă solicită și alte date (ex. data nașterii, parola din mesajul SMS, etc.), atunci la sigur sunteți in contact cu un escroc!


Țineți minte că pentru orice transfer de bani la cardul Dvs. bancar, persoana care efectuează transferul are nevoie doar de numărul de card (indiferent de țara de proveniență sau destinatară).


Securitatea cardului Dvs. depinde în mare măsură de Dvs., de aceea străduiți-vă să-l protejați cu mare atenție și tratați datele acestuia ca informații secrete împreună cu datele voastre personale. Păstrați cardul într-un loc sigur, nu oferiți datele acestuia altor persoane (cunoștințe, rude, vecini, etc.), monitorizați starea contului prin VB24 Mobile/Web. În caz de urgență, contactați Banca la numărul de telefon 24/24 indicat pe card!

6 Escrocherii telefonează deținătorii de card din numele Băncii

Stimați clienți,


Vă atenționăm despre intensificarea in ultima perioadă a apelurilor telefonice frauduloase efectuate de infractori din numele Victoriabank.


Apelând clienții de la numere de telefon, care ar putea să semene cu cele ale Victoriabank, în special sub pretextul de a stopa/ anula de către „bancă” a unui pretins transfer nesancționat, escrocii solicită un șir de date personale precum: numărul cardului, parole unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card și alte informații confidențiale.


Această informație oferă posibilitate infractorului să acceseze conturile bancare, unde escrocul poate gestiona cu mijloacele bănești disponibile, cauzând pagube clientului care a divulgat informațiile secrete.


Fiți VIGILENȚI atunci când presupusul angajat al Băncii vă solicită date confidențiale sau secrete:

·dacă apelantul s-a prezentat de la Victoriabank și vă solicită să-i furnizați (fie prin robot, fie prin dialog) parola unică expediată prin SMS la numărul dvs. de telefon mobil, codul de securitate (CVV, CVC), data expirării cardului, atunci la sigur sunteți in contact cu un ESCROC ! – urmează să întrerupeți convorbirea și să telefonați urgent Banca la numărul de telefon 24/24 indicat pe card;

·din start angajatul Victoriabank inițiază convorbirea cu clientul în limba română și, doar la solicitarea clientului, va trece la o altă limbă – dacă apelantul s-a prezentat de la Victoriabank în limba rusă, manifestați prudență maximă la întrebările pe care vi le adresează și, în cazul careva dubii, reveniți cu un apel la Banca la numărul de telefon 24/24 indicat pe card;

·în cazul în care însăși Dvs. apelați la Call-Centrul 24/24 Victoriabank, atunci operatorul poate solicita numărul deplin al cardului pentru a localiza rapid contul in sistemul bancar.


NU FURNIZAȚI informațiile secrete solicitate de apelant, oricine n-ar fi acesta și oricât de convingător n-ar fi, chiar dacă se prezintă de la Victoriabank: spuneți-i că o să reveniți cu un apel și contactați imediat Banca – numărul Call-Centru 24/24 este indicat în spatele cardului, la fel, afișat pe pagina web Victoriabank sau în aplicația VB24 Mobile/ VB24 Web.


Rugăm să fiți vigilenți și prudenți!

6 Apeluri de la escroci din numele băncilor autohtone sau serviciilor de securitate

Stimați clienți,


Frauda bancară prin telefon este o înșelătorie, care devine din ce în ce mai des utilizată de către escroci. Aceștia nu doar își înșelă victimele online, ci folosesc și telefonul pentru realizarea diverselor scenarii de fraudă.


Sporiți atenția, atunci când:

·primiți un apel de la cineva care pretinde că provine dintr-o organizație în care aveți încredere, cum ar fi o bancă (la care posibil nici nu sunteți client) sau un oarecare serviciu de securitate (fie de la bancă, organe de poliție, etc) și se interesează de conturile/ cardurile dvs.;

·de regulă, apelantul vă informează că există o problemă de siguranță sau de securitate asociată cu contul dvs. bancar/ cardurile de plată sau aplicația mobilă/ internet și vă solicită informații imediate, cum ar fi comunicarea datelor confidențiale de identificare sau confirmare (de exemplu, parole de unică folosință din sms la telefon, coduri, date personale, etc.).


Nici Victoriabank, nici alte instituții locale, nu vă contactează sau telefonează prin canale de comunicare ale rețelelor de socializare, cum ar fi Viber, WatsApp, Telegram, etc.


Desigur Victoriabank are necesitate uneori sa contacteze telefonic clienții săi, însă în ultimul timp s-au întețit apelurile inițiate de escroci, care folosesc încrederea pe care o aveți in institutul bancar, organele de ordine sau de drept pentru a intra în posesia informațiilor confidențiale ale dvs. și, dacă le veți oferiți, atunci escrocii obțin posibilitatea să gestioneze cu mijloacele bănești disponibile și vă cauzează pagube.


Fiți VIGILENȚI atunci când presupusul reprezentant al securității sau al oricărei bănci vă solicită să-i furnizați date confidențiale sau secrete, cum ar fi parola unică expediată prin SMS la numărul dvs. de telefon mobil, codul de securitate (CVV, CVC), data expirării cardului. În acest caz, la sigur sunteți în contact cu un ESCROC ! – urmează să întrerupeți convorbirea și să telefonați urgent Banca la numărul de telefon 24/24 indicat pe card;


NU FURNIZAȚI informațiile secrete solicitate de apelant, oricine n-ar fi acesta și oricât de convingător n-ar fi, chiar dacă se prezintă de la Victoriabank, de la o organizație de securitate sau altă instituție financiară, și vă telefonează prin Viber, WatsApp, etc.: spuneți-i că o să reveniți cu un apel și contactați imediat Banca Dvs – numărul Call-Centru 24/24 este indicat în spatele cardului, la fel, afișat pe pagina web a băncii sau în aplicația mobilă/internet.


Rugăm să fiți vigilenți și prudenți!

6 Atenție la apeluri primite de la lucrători bancari, efectuate prin intermediul Viber!

Stimați clienți,


Frauda bancară prin telefon este o înșelătorie, care devine din ce în ce mai des utilizată de către escroci. Aceștia nu doar își înșelă victimele online, ci folosesc și telefonul pentru realizarea diverselor scenarii de fraudă.


Sporiți atenția, atunci când:

·primiți un apel de la cineva care pretinde că provine dintr-o organizație în care aveți încredere, cum ar fi o bancă (la care posibil nici nu sunteți client) sau un oarecare serviciu de securitate (fie de la bancă, organe de poliție, etc) și se interesează de conturile/ cardurile dvs.;

·de regulă, apelantul vă informează că există o problemă de siguranță sau de securitate asociată cu contul dvs. bancar/ cardurile de plată sau aplicația mobilă/ internet și vă solicită informații imediate, cum ar fi comunicarea datelor confidențiale de identificare sau confirmare (de exemplu, parole de unică folosință din sms la telefon, coduri, date personale, etc.).


Nici Victoriabank, nici alte instituții locale, nu vă contactează sau telefonează prin canale de comunicare ale rețelelor de socializare, cum ar fi Viber, WatsApp, Telegram, etc.


Desigur Victoriabank are necesitate uneori sa contacteze telefonic clienții săi, însă în ultimul timp s-au întețit apelurile inițiate de escroci, care folosesc încrederea pe care o aveți in institutul bancar, organele de ordine sau de drept pentru a intra în posesia informațiilor confidențiale ale dvs. și, dacă le veți oferiți, atunci escrocii obțin posibilitatea să gestioneze cu mijloacele bănești disponibile și vă cauzează pagube.


Fiți VIGILENȚI atunci când presupusul reprezentant al securității sau al oricărei bănci vă solicită să-i furnizați date confidențiale sau secrete, cum ar fi parola unică expediată prin SMS la numărul dvs. de telefon mobil, codul de securitate (CVV, CVC), data expirării cardului. În acest caz, la sigur sunteți în contact cu un ESCROC ! – urmează să întrerupeți convorbirea și să telefonați urgent Banca la numărul de telefon 24/24 indicat pe card;


NU FURNIZAȚI informațiile secrete solicitate de apelant, oricine n-ar fi acesta și oricât de convingător n-ar fi, chiar dacă se prezintă de la Victoriabank, de la o organizație de securitate sau altă instituție financiară, și vă telefonează prin Viber, WatsApp, etc.: spuneți-i că o să reveniți cu un apel și contactați imediat Banca Dvs – numărul Call-Centru 24/24 este indicat în spatele cardului, la fel, afișat pe pagina web a băncii sau în aplicația mobilă/internet.


Rugăm să fiți vigilenți și prudenți!

Fii atent cum îți folosești cardurile și urmărește acești pași

6 Detalii

  • Cunoaște-și soldul în cont. Înainte de a efectua o plată, fii sigur că ai suficiente rersurse bănești. Chiar dacă ai depus recent bani în cont , aceste mijloace pot să nu fie încă disponibile pentru a fi cheltuite. Verifică-ți soldul la bancomat sau prin VB24, pentru a evita crearea de overdrafturi nesancționate.

  • Monitorizează cheltuielile și cumpărăturile. Instalează-ți aplicația mobilă VB24 Mobile sau abonează-te la SMS banking, pentru a fi la curent cu mișcările efectuate cu cardurile/conturile tale.

  • Alege cumpătat un ATM. Cel mai bun loc de a folosi un bancomat este în interiorul unei clădiri securizate și închise, deoarece aici aparatele pot fi mai puțin vulnerabile de a fi manipulate. ATM-le din incinta sucursalelelor băncii sunt locații potrivite. Dacă folosești bancomatul amplasat în stradă, acordă o atenție deosebită la potențiale skimmere instalate sau la persoanele din jurul tău care te pot urmări.

Ai pierdut sau ți-a fost furat cardul?

6 Vezi pașii ce trebuie să faci:

O dată ce ai depistat lipsa cardului Dvs bancar sau faptul că acesta ți-a fost furat, sesizează cît mai curînd banca. În așa mod, se va bloca cardul astfel încît acesta să nu poată fi utilizat.Pierderea/furtul cardului se raportează prin apelarea în Call Centru, care activează 24/7.

Numerele de telefon ale acestuia sunt afișate pe partea verso a cardului:

+373-22-21-02-02/ +373-22-21-03-03

Cum te protejezi de escrocheriile pe rețele de socializare

6 Află detalii

-Nu introduce date personale sau de la card, dacă acestea îți sunt solicitate prin mesaj

-Nu accesa linkuri indicate în mesaje care menționează că ai cîștigat la loterie sau premii, îndeosebi dacă ți se solicită achitarea unui comision de transportare/conversie a valutei, pentru a intra în posesia acestui premiu/cîștig

-Nu accesa reclame false. Acestea de obicei se referă la produse cu reduceri foarte mari sau mărci renumite (cu preț extrem de mic)

- Fii atent la concursuri (giveaways) în special de la persoane renumite. Nu te lăsa dus în ispită de cîștigurile fabuloase (bani) sau de produsele care se oferă ca premiu. Pagina care organizează acest concurs poate fi falsă, iar prin distribuirea conținutului acesteia, îți poți virusa dispozitivul. Maximă vigilență, dacă îți sunt solicitate datele de la card. Evită participarea la astfel de concursuri. Ele sunt false

-Nu transmite informații de la card(inclusiv parole recepționate prin sms) sau personale la persoane cunoscute/rude care ți le solicită prin mesaj. Contactează direct persoana prin telefon și concretizează situația

-Evită mesajele care îți propun să învesteși sume mici de bani pentru a cîștiga ulterior sume mari

-Anunțurile de angajare niciodată nu presupun divulgarea informației de pe card (CVV, data expirării, număr de card) sau a parolelor recepționate prin sms de la bancă

-Creditele acordate prin intermediul rețelelor de socializare la dobînzi foarte mici în termen scurt sunt escrocherii

-Dacă primești o cerere de prietenie de la o persoană cunoscută care o ai deja în prieteni, ia legătura cu aceasta și verifică dacă contul nou creat îi aparține. Deseori, paginile apropiaților pot fi clonate