2 Martie 2023
Victoriabank – intermediar financiar al primelor emisiuni de obligațiuni municipale din Republica Moldova

Victoriabank, prima bancă care a intermediat obligațiuni municipale, anunță despre încheierea cu succes a procedurii de răscumpărare anticipată a unei emisiuni de obligațiuni, emise de către Primăria orașului Sîngera.

Primăria orașului Sîngera a răscumpărat anticipat emisiunea de obligațiuni municipale de clasa I, ISIN MD2004000019, în valoare totală de 2,000,000 lei, după un an și jumătate de la emiterea obligațiunilor municipale. Răscumpărarea obligațiunilor a avut loc în baza deciziei Primăriei și acordului deținătorilor de obligațiuni de a accepta răscumpărarea anticipată, fiind o oportunitate reciprocă și pentru deținătorii de obligațiuni și pentru Emitent.

Răscumpărarea anticipată a avut loc în data de 27.02.2023, cu retragerea ulterioară a obligațiunilor de pe piață. Astfel, deținătorii de obligațiuni au primit până în prezent 3 cupoane semianuale și prețul de răscumpărare al emisiunii, în mărime de 100% din valoarea investiției.

Procedura de răscumpărare anticipată a obligațiunilor municipale emise de Primăria orașului Sîngera a fost executată prin intermediul societății de investiții B.C. “Victoriabank” S.A.

Amintim, că în anul 2021 Victoriabank a ieșit învingătoare în urma concursurilor demarate de autoritățile locale din orașele Sîngera și Ceadîr-Lunga privind intermedierea emiterii de obligațiuni municipale în cadrul proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale, ca măsură de sporire a autonomiei locale”. Aceste obligațiuni au reprezentat o sursă alternativă de finanțare a proiectelor comunitare și au oferit oportunități de diversificare a investițiilor. Resursele financiare atrase prin intermediul emisiunii valorilor mobiliare locale au fost utilizate pentru construcția apeductului în cartierul nou Sîngera-Revaca al or. Sîngera și reconstrucția a 11 drumuri din municipiul Ceadîr-Lunga. Aceste două emisiuni de obligațiuni au fost primele emisiuni municipale din istoria modernă a Moldovei.

Datorită perspicacității și profesionalismului echipei Victoriabank, toate etapele derulării ofertei s-au produs eficient și cu un randament exemplar. De altfel, chiar de la bun început, cu suportul Victoriabank, obligațiunile emise au fost subscrise integral înainte de termen, la doar o săptămână de la lansarea ofertelor publice de emisiuni municipale, efectuate și încheiate anticipat cu succes.